Vi har två varianter där det ena har frågor av blandad svårighetsgrad och det andra riktar sig lite mer åt de yngre deltagarna. Båda quizzen finns tillgängliga som utskrivbara PDF-filer, där du kan välja mellan en vackert dekorerad layout eller en enklare textversion.
För den som föredrar en digital variant så finns det även versioner tillgängliga online.
Vintern för med sig två av årets mest firade högtider: jul och nyår. Trots att de har olika ursprung är båda fyllda av traditioner, gemenskap och festligheter. Men vet du vad som egentligen ligger bakom dessa firanden?
Julen, som firas den 24 eller 25 december beroende på land, har sina rötter i både kristna och äldre hedniska traditioner. För kristna är det en högtid som firar Jesu födelse, medan äldre vinterseder som midvinterblot och julbock har smält samman med dagens firande. Julgranen, adventsljus och tomten är alla viktiga symboler.
Nyårsafton, den 31 december, markerar slutet på det gamla året och början på det nya. Traditionen att fira nyår har funnits i tusentals år och är förknippad med förhoppningar och nystarter. Fyrverkerier, nyårslöften och festmåltider är vanliga inslag. I Sverige är tolvslaget en höjdpunkt, ofta ackompanjerat av att läsa Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan på Skansen.
Båda högtiderna handlar om att samlas med nära och kära, men julen fokuserar mer på omtanke och gåvor, medan nyår handlar om firande och framtidsplaner.
Hur mycket vet du om dessa högtider? Kan du gissa varför vi firar nyår just den 31 december? Eller varför vi hänger upp mistlar vid jul? Testa dina kunskaper i ett quiz och se om du har koll på traditionerna!